Prvé zasadanie EMS bude 8. októbra, Nemecko priloží k zmluve protokol

12.09.2012 Celý región

Luxemburg 12. septembra (TASR) - Prvé, inauguračné zasadanie predstavenstva Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), v ktorom má každá krajina eurozóny jedného zástupcu, sa uskutoční 8. októbra. Oznámil dnes Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií menovej únie.

Nemecký Ústavný súd dnes dal konečne zelenú vzniku EMS, a tiež fiškálnemu paktu. Odmietol totiž návrh skupiny euroskeptikov, aby zablokoval ratifikáciu EMS a nových rozpočtových pravidiel v Nemecku.

Trvalý záchranný fond je pritom rozhodujúcim krokom v boji s dlhovou krízou. Nemecká kancelárka Angela Merkelová preto označila dnešný verdikt súdu za "jasný signál" trhom a výrazný pokrok na ceste von z krízy.

"Otvára cestu k vzniku EMS a k fiškálnemu paktu," povedala poslancom parlamentu dve hodiny po vynesení rozsudku. "Dnešok je dobrým dňom pre Nemecko a dobrým dňom pre Európu. Krízu sme ešte neprekonali, ale urobili sme prvý krok," dodala.

Nemecko je jedinou krajinou eurozóny, ktorá ešte neratifikovala zmluvu o EMS. Súd ale zároveň určil podmienku ratifikácie, podľa ktorej musia byť obe komory nemeckého parlamentu informované o aktivitách EMS.

Táto podmienka musí byť pripojená k podpisu Nemecka, čo znamená, že vláda bude musieť priložiť protokol k zmluve o záchrannom fonde. Očakáva sa, že nemecký prezident Joachim Gauck počká až bude tento protokol pripravený, kým podpíše zákon o EMS. Podľa odhadu expertov to môže trvať niekoľko týždňov.

Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.
 

Vyberte región